Gå til indhold
 
 

Sr. Mary Clare de Sousa

Død: 28. december 2010

Sr. Mary Clare de Sousa døde d. 28. december 2010 på søstrenes plejeafdeling i København.

Søster Mary Clare de Sousa (12.08.1937-28.12.2010) kom fra byen Jabalpur i det centrale Indien, hvor hun fuldførte sin skoleuddannelse på St. Joseph’s Convent gymnasium. I 1954 indtrådte hun i den samme orden af Sankt Joseph Søstrene af Chambéry. Hun aflagde de første løfter den 5. januar 1957 og de evige løfter den 5. januar 1962.
Søster Mary Clare var datter af en meget kendt Engelsk professor, Prof. Franklyn de Sousa. Hun var engageret i et utal af apostolater, specielt med Unge Kristne Studerende (Young Christian Students YSC), med basismenigheder og studerende ved Sankt Joseph Søstrenes studenterkollegium ”Nirmala Hostel” i byen Nagpur. Søster Mary Clare underviste dem, bad med dem og introducerede forskellige former for bøn for dem. Hun var et dybt åndeligt menneske og den marianske side af bønnen prægede hendes tanker og bønsformer. Søster Mary Clare var altid til for dem der var i nød og de svagest stillede i samfundet. Hendes elever husker med taknemmelighed hendes venlige, men bestemte måde at undervise og række ud til dem på.

I 1979 efter moderens død svarede Søster Mary Clare på kaldet til missionen i Sverige. For hende stod det klart, at hun ikke ville vende tilbage til hendes kultur, familie og venner, fordi hun følte den store nød blandt forskellige befolkningsgrupper i de skandinaviske lande, navnlig Sverige.

Sr. Mary Clares apostolater i Sverige sammen med Sankt Joseph Søstre fra mange andre verdensdele var mangfoldige. Blot for at nævne nogle få var Søster Mary Clare med til at oprette bønsgrupper sammen med Jesuitterne og Oblatfædrene. Hun vejledte de associerede, hvilket hun fortsatte med efter at være kommet til Danmark. Hun var vejleder for blandt andet kvinder, der søgte hjælp i vanskeligheder og hun oprettede en international kvindegruppe engelsk/svensk. Hun deltog desuden i den engelsktalende menighed i Stockholm.

Søster Mary Clare har siden 2002 været medlem af kommunitetet på Strandvejen, som er moderhuset for den danske provins. Lige siden hun kom, har hun været meget aktiv og hun har hjulpet alle de steder i huset, hvor der var brug for en ekstra hånd.

Frem for alt har hun knyttet mange nye kontakter til de mennesker, der kom til messen i vor smukke kirke. Hun havde en speciel evne til at tiltage folk, så de fik tillid til hende og hun fik deres store fortrolighed.

Som nævnt før har Sr. Mary Clare været en meget bedende og mediterende søster. Ofte sad hun ved computeren og sendte brev med trøstende og opmuntrende ord til mennesker, der havde brug for det – foran sakramentet hentede hun sin inspiration.

Hendes apostolat har været meget omfattende og alsidig. Derfor fik hun også utrolig meget besøg af alle disse venner under sit sygdomsforløb. Det var både præster, søstre og lægfolk, der kom og bad med hende i den senere tid. Hun har døjet meget og båret sin uhelbredelige sygdom med stor heroisme. Efter et ophold på hospice kom hun tilbage til vor plejeafdeling, hvor hun døde den 28. december 2010 på de uskyldige børns fest. Hun var omgivet af sine medsøstre, da hun gik hjem til sin Gud og Skaber. Vi vil have hende som vor forbeder i himlen, selvom vi savner hende her på jorden.

Tak for alt og Guds fred ønsker vi dig af hele vort hjerte.

Nekrolog skrevet af Sr. Hildegard Doods og S. Lorraine Marie Delaney

R.I.P.