Gå til indhold
 
 

Sr. Henrika Gerdes 1934-2023

Født: 18.april 1934
Død: 23.januar 2023
Begravelse: Mandag, den 30. januar, kl. 10.30 - Klostergårdens plejehjem, Strandvejen 91 C, 2100 København Ø (Sankt Joseph Søstrenes forhenværende kirke)

Sr. Henrika sov stille og fredfyldt ind tidligt om morgenen den 23. januar i sin bolig på Klostergårdens plejehjem i København. Sr. Henrika var i sin dødstime omgivet af kærlige mennesker fra både plejehjemmets personale og en medsøster. Efter nogle urolige måneder med mange forskellige sygdomsrelaterede forandringer som påvirkede Sr. Henrikas liv,  kom døden som en forløsning. Som en medsøster udtrykte det, husker vi Sr. Henrika som ”et stille og dejligt menneske”, og er taknemlige for Sr. Henrika og den gave, hun har været for os. Vi tror fast på, at Sr. Henrika er lykkelig i Guds kærlige nærvær.

Sr. Henrika blev født i Tyskland og kom som 21-årig ung kvinde til Danmark for at indtræde hos Sankt Joseph Søstrene på Strandvejen. Efter sin uddannelse i ordenssamfundet aflagde hun sine første løfter den 15. august 1957. Derefter flyttede hun til kommunitetet på Sankt Joseph Søstrenes skole på Østerbro. Herfra blev hun i 1964 udsendt til Island hvor hun ankom den 26.juli i Hafnarfjörður (Havnefjord). For mere end 30 år var Sr. Henrika en fast del af Sankt Joseph Søstrenes mission i Island, før hun i 2001 vendte tilbage til Strandvejen, fordi Søstrenes tilstedeværelse i Island sluttede dette år. Sr. Henrika brændte for Søstrenes opgaver i det høje Nord. Sr. Henrika havde afsluttet sin  børnehaveudannelse i 1964 og var dermed vel forberedt til at går ind i dette arbejde.(På billedet ses Sr.Henrika med børnehavebørn i 2.halvdel af 1960erne).

Senere flyttede Sr. Henrika til Reykjavík, hvor hun boede i et lille kommunitet på fire.

Sr. Henrika elskede den islandske natur og menneskene der. En af Sr. Henrikas lidenskaber var liturgien med al dens facetter. Derfor blev hun sakristan allerede i Island og fortsatte med denne opgave efter at hun var tilbage i Danmark. Det kunne tydeligt mærkes på Sr. Henrika, at hun savnede Island indtil sin død. Fortællingen om Island var en fast del i samtaler med Sr. Henrika og hun havde stadig kontakt med venner “deroppe” og vil blive savnet også der. Med Sr. Henrikas død mister Sankt Joseph Søstrene det ”sidste levende vidne” om missionen i Island.

Sr. Henrika var meget dedikeret til den hellige Joseph, kongregationen skytshelgen og hun elskede den stille bøn og fordybelsen i Guds Ord.

Sr. Henrika nåede ikke kun en høj levealder, men også mange år som ordenssøster. Den 15. august 2022 kunne hun fejre sit 65-års ordensjubilæum. Her ses Sr. Henrika under jubilæumsfesten.

Må Sr. Henrika hvile i fred.

R.I.P.